Nămolul are numeroase proprietăţi, fapt dovedit de eficienţa sa pe termen lung (6 luni sau un an) într-o multitudine de afecţiuni, aşa că îţi poate revigora rapid organismul. Care este rolul lui în infertilitate, cum acţionează asupra stresului, dar şi asupra articulaţiilor, am aflat de la medicul balneolog Suzana Pretorian.
“Conţinutul crescut de substanţe organice şi anorganice, în special biostimuline şi minerale (cum ar fi sarea), ca şi hidropexia şi termopexia (înmagazinarea de caldură) asigură un efect intens de transfer de substanţe biotrofice şi caldură la aplicarea pe corp. Efectele se menţin multe ore după terminarea procesului, se cumulează de la o procedură la alta şi induc activarea neuro-imuno-endocrină pe termen lung’’, precizează medicul balneolog Suzana Pretorian pentru Ce se întâmplă, doctore?
În general, tratamentul cu namol poate avea numeroase beneficii pentru organism.
Terapia cu nămol scade durerea, inflamaţia, retenţia de apă. ‘’Prin vasodilataţie intensă permite îndepărtarea toxinelor (detoxifiere) şi transferul de substanţe organice în corp, cu efect regenerator, de întinerire.
Toate aceste efecte sunt utile în bolile aparatului locomotor (spondiloze, discopatii, coxartroză, gonartroză, periartrita umărului, tendinite, bursite, artrite urice), stări posttraumatice şi postoperatorii (hernii de disc, proteze de şold, genunchi), ca şi în multe boli ginecologice şi infertilitate (boala inflamatorie cronică pelvină: anexite, metroanexite, cervicite; sindrom premenstrual; îngustarea trompelor; endometrioză; sindroame adereţiale)’’, mai spune medicul balneolog Suzana Pretorian, de la Centrul Danubius Health Spa Resort Sovata.
În dermatologie, spre exemplu în dermatita atopică, eczeme cronice şi psoriazis, efectul antiinflamator, cu exfoliere blândă (prin cristalele de sare şi hidratare) asigură vindecare. În cazul psoriazisului se observă dispariţia leziunilor pe o perioadă de 3-4 luni.
Căldura relaxează tensiunile şi contracturile musculare, beneficiu important în durerile de postură din scolioze, cifoze, hiperlordoze, respectiv fibromialgie, poziţii vicioase după o imobilizare prelungită şi post fracturi, luxaţii, entorse. ‘’De asemenea, sub efectul căldurii creşte mobilitatea articulară în caz de artroze,’’, adaugă expertul.
Citeşte continuarea pe
CSID.